Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\temp\imag\titlu.jpgОписание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\temp\imag\head.jpg

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\temp\mm_spacer.gif

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: line decor

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: 1Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: 1Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: 1  

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: line decor

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\temp\mm_spacer.gif

 
 
 
 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\temp\mm_spacer.gif

 

 

Laboratorul de ameliorare şi tehnologii de cultivare ale culturilor cerealiere

 

Şef de laborator interimar

 

Adrian PLEŞCA

 

 

Laboratorul a fost fondat în 1944. În laborator în diferite perioade au activat fructuos savanţii P.Corobco, M.Liubcenco, I.Untilă, Lidia Gaina ş.a. Direcţia principală de activitate este crearea soiurilor noi de grâu şi orz de toamnă, producerea de seminţe primare la soiurile omologate şi de perspectivă de grâu şi orz de toamnă, orz de primăvară, ovăz şi mei. De asemenea se studiază epocile şi normele de semănat pentru soiurile noi create de grâu şi orz de toamnă.

Pe parcursul activităţii laboratorului au fost create şi omologate 30 soiuri de grâu comun de toamnă, 14 soiuri de orz de toamnă şi 4 soiuri de orz de primăvară, inclusiv în ultimii 10 ani – 15 soiuri de grâu comun de toamnă şi 5 soiuri de orz de toamnă.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: DSCN2776                 Описание: Описание: Описание: Описание: IMG_1647

 

Printre cele mai reuşite realizări, care ne-au purtat faima, atât în producerea din ţara noastră, cât şi în diferite testări de peste hotare, putem enumera soiurile de grâu de toamnă: Beliţcaia 32, Dnestrovscaia 25, Piticul, Dnestreanca, Belceanca 5, Belceanca 7, Dumbrăviţa, Columna, Izvoraş, Aluniş, Căpriana, Select, Vatra, Balada, Podoima, Avantaj, Accent, Baştina, Lăutar, Meleag; soiurile de orz de toamnă Iarna, Moldavschii 11, Moldavschii 18, Tighina, Mugurel, Ciuluc, BŢ 14-02, Strălucitor, Scînteia şi soiurile de orz de primăvară: Primăvara, Unirea, Ionel.

Anual la soiurile omologate şi de perspectivă, create în laborator, se efectuează producerea de seminţe de calitate superioară necesară pentru menţinerea şi înnoirea sortimentului de soiuri în producere.

Actual în laborator activează  5 cercetători ştiinţifici, 7 laboranţi superiori şi 6 muncitori.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: SDC11503